ورزش در دوران بارداری
بارداری دوره ای است که باید برای سلامت مادر و جنین اقداماتی انجام داد. انجام ورزش یکی از این اقدامات است و در صورتیکه متخصص زنان و زایمان توصیه ای جهت منع فعالیت و ورزش نداشته باشد لازم است به صورت مداوم انجام شود.
به طور کلی، در صورتیکه زنان حامله دچار خستگی بیش از حد نشوند و یا در معرض خطر آسیب قرار نداشته باشند، محدود کردن فعالیت ضرورت ندارد.
در بارداری چه ورزش هایی باید انجام شود؟
زنان بایستی به انجام ورزش های هوازی و تقویت کننده قدرت عضلات تشویق شوند، زیرا این فعالیت ها نقش اساسی در حفظ سلامت، پیشگیری و درمان بیماری ها در تمام مراحل زندگی از جمله بارداری دارد.
داده های حاصل از بررسیهای سیستماتیک متعدد نشان می دهد که ورزش در این دوره ایمن است و همچین با کاهش خطر دیابت بارداری، افزایش وزن بیش از حد در بارداری، فشار خون حاملگی، پره اکلامپسی یا همان مسمومیت بارداری، شدت درد کمربند لگنی، ماکروزومی ( جنین درشت)، زایمان ابزاری، احتباس وزن پس از زایمان، بی اختیاری ادراری و اختلالات افسردگی همراه بوده و نتایج بارداری را بهبود می بخشد.
با این حال، روال ورزش در دوران بارداری ممکن است اصلاح شود تا تغییرات طبیعی آناتومیک و فیزیولوژیکی که در زنان حامله اتفاق می افتد را حفظ کند و از اثرات سوء آن بر جنین جلوگیری کند. کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان، توصیه کرده است که قبل از پیشنهاد هر گونه برنامه ورزشی، بررسی بالینی کاملی از مادر حامله انجام شود. در صورت عدم وجود ممنوعیت های ورزش در زنان حامله که در ذیل به آن اشاره خواهد شد، زنان حامله باید تشویق شوند در فعالیت های فیزیکی منظم و با شدت متوسط به مدت حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته شرکت کنند.
موارد ممنوعیت ورزش در بارداری
تعدادی از موارد ممنوعیت ورزش در دوران بارداری عبارتند از:
موارد ممنوعیت ورزش در دوران بارداری
- بیماری شدید قلبی – عروقی یا ریوی
- خطر چشمگیر زایمان زودرس (داشتن سرکلاژ)
- حاملگی چند قلویی
- خونریزی قابل توجه و تهدید به سقط جنین یا زایمان زودرس
- پارگی پیش از موعد پرده ها
- عوارض مامایی نظیر پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری)
- پلاسنتا پرویا (جفت سر راهی)
- کم خونی
- دیابت بد کنترل شده
- صرع بد کنترل شده
- چاقی مرضی
- محدودیت رشد جنین
فعالیت های بی خطر ورزشی در دوران حاملگی عبارتند از:
- پیاده روی
- دویدن
- شنا
- دوچرخه ثابت
- ورزش های ایروبیک
با این وجود زنان حامله باید از فعالیت هایی که با خطر بالای افتادن یا ضربه به شکم همراه هستند، خودداری کنند. همچنین باید در زمان شنا از شیرجه سکو پرهیز کنند.
ارزیابی مادران قبل از شروع ورزش
نتیجه آنکه، زنان بارداری که می خواهند یک برنامه ورزشی را ادامه دهند و یا شروع کنند، بایستی از نظر عوامل پزشکی و مامایی که ممکن است عوارضی برای مادر و جنین داشته باشد، همانند افراد غیر حامله، مورد ارزیابی کاملی از جمله سابقه پزشکی، وضعیت پزشکی فعلی و داروها، عوارض مربوط به بارداری در گذشته و حال حاضر و همچنین فعالیت های بدنی و ورزشی در سطوح فعلی، قرار گیرند.