کرونا ویروس در بارداری و زایمان
کرونا جزو بیماری هایی است که در حال حاضر مشکلات زیادی از نظر سلامتی و اقتصاد به جهان تحمیل نموده است. با همه گیری این بیماری سوالات زیادی در مورد آن پیش می آید. با توجه به بروز مشکلات عدیده در صورت ابتلای زنان باردار به این بیماری در این مقاله به سوالاتی در خصوص کرونا ویروس در دوران بارداری و زایمان پاسخ می دهم.
میزان ابتلا به کرونا ویروس در دوران بارداری
آیا زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به کرونا ویروس هستند؟
به نظر نمی رسد زنان باردار در خطر بیشتری برای ابتلا به SARS-CoV-2، ویروسی که باعث کرونا ویروس می شود، قرار بگیرند. با این حال، مطالعات انجام گرفته، افزایش خطر ابتلا به کرونا ویروس شدید را در مقایسه با زنان غیر باردار در یک سن مشابه در صورت ابتلا نشان می دهند. همچنین ابتلا به کرونا ویروس در دوران بارداری، با افزایش احتمال زایمان زودرس همراه است.
زنان بارداری که سن بیشتری دارند، اضافه وزن یا شرایط پزشکی خاصی از قبیل فشار خون بالا و دیابت دارند، در معرض خطر پیامدهای جدی کرونا ویروس هستند. این مهم است که زنان باردار و اطرافیانشان، اقدامات احتیاطی را برای محافظت از خود در برابر کرونا ویروس انجام دهند. در صورت ناخوشی (از جمله تب ، سرفه یا مشکل در تنفس)، باید از مشاوره پزشکی فوری در مراکز بهداشتی کمک بگیرید.
پیشگیری از ابتلا به کرونا در دوران کووید ۱۹
زنان باردار چگونه می توانند از خود در برابر کرونا ویروس محافظت کنند؟
زنان باردار باید اقدامات احتیاطی مشابهی را برای جلوگیری از عفونت کرونا ویروس انجام دهند. اقدامات حفاظت از خود و اطرافیان شامل موارد زیر است:
- در صورت تمایل، اقدام به واکسیناسیون، پس از مشورت با پزشک خود
- حفظ فاصله بین خود و افراد دیگر و اجتناب از حضور در فضاهای شلوغ
- تهویه مطبوع محل سکونت و اتاق ها
- استفاده از ماسک در مواردی که امکان رعایت فاصله فیزیکی کافی با دیگران وجود ندارد.
- شستن مکرر دستها با دستمال حاوی الکل یا صابون و آب.
- رعایت بهداشت تنفسی. این بدان معناست که هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با آرنج یا دستمال پوشانده و سپس دستمال مورد استفاده را فوراً دور بریزید.
- اگر تب، سرفه یا مشکل تنفسی دارید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. قبل از مراجعه به مراکز درمانی تماس بگیرید و دستورالعمل های بهداشتی محلی خود را رعایت کنید.
- طبق قوانین محلی و پیروی از اقدامات مناسب درمانی برای کاهش انتقال احتمالی ویروس، زنان باردار و زنانی که به تازگی زایمان کرده اند باید در جلسات مراقبت های معمول خود شرکت کنند.
آزمایش کرونا در زنان باردار
آیا زنان باردار باید از نظر کرونا ویروس آزمایش شوند؟
پروتکل های آزمایشی و واجد شرایط بودن در دوران بارداری جهت تست، با توجه به دستورالعمل های بهداشتی هر کشوری متفاوت است. با این حال ، توصیه های WHO این است که زنان باردار با علائم کرونا ویروس باید برای آزمایش و تست، اولویت بندی شوند. در این صورت، اگر مبتلا به کرونا ویروس باشند، ممکن است به مراقبت تخصصی نیاز داشته باشند.
انتقال ویروس به جنین
آیا کرونا ویروس از مادر به نوزاد متولد نشده منتقل می شود؟
ما هنوز نمی دانیم که آیا یک زن باردار مبتلا به کرونا ویروس می تواند این ویروس را در دوران بارداری یا زایمان به جنین یا نوزاد خود منتقل کند یا خیر. اما با توجه به آزمایش های صورت گرفته، تاکنون ویروس فعال در نمونه های مایع اطراف نوزاد در رحم یا شیر مادر یافت نشده است.
زایمان مبتلایان به کرونا
در زمان زایمان چه مراقبت هایی باید انجام شود؟
همه زنان باردار و نوزادان آنها، از جمله کسانی که مبتلا به عفونت کرونا ویروس یا مشکوک به کرونا هستند، بایستی تحت مراقبت های جسمی و روانی با کیفیت بالا در دوران قبل، حین و بعد از زایمان، قرار گیرند.
یک تجربه زایمان ایمن و مثبت شامل موارد زیر است:
- با بیمار مذکور، با احترام و وقار برخورد شود.
- ارتباط خوب با کادر بخش زایمان
- ارائه راهکارهای مناسب تسکین درد
- تحرک هنگام زایمان در صورت امکان
در صورت مشکوک بودن یا تایید کرونا ویروس مادر باردار، کادر درمان باید تمام اقدامات احتیاطی لازم را برای کاهش خطرات عفونت برای خود و دیگران انجام دهند، از جمله رعایت بهداشت دست ها و استفاده مناسب از لباس های محافظ مانند دستکش، روپوش و ماسک طبی را داشته باشند.
آیا زنان باردار مشکوک یا تایید شده به کرونا ویروس نیاز به زایمان با سزارین دارند؟
خیر. توصیه WHO این است که سزارین فقط در مواقع توجیه پزشکی انجام شود. نحوه زایمان بایستی بر اساس تصمیم پزشک بر اساس علائم زنان و زایمان و با در نظر گرفتن ترجیحات مادر باردار باشد.
آیا در صورت ابتلا به کرونا ویروس می توانم نوزاد تازه متولد شده خود را لمس کرده و در آغوش بگیرم؟
بله. تماس نزدیک و شیردهی زود هنگام و انحصاری با شیر مادر به رشد کودک کمک می کند. باید از شما حمایت شود تا:
- نوزاد با رعایت بهداشت تنفسی، با خیال راحت از شیر مادر تغذیه کند.
- پوست نوزاد تازه متولد شده خود را با پوست خود تماس دهید.
- با نوزاد تازه متولد شده خود در یک اتاق باشید.
شما باید دستان خود را قبل و بعد از لمس کردن نوزاد خود بشویید و همه سطوح را تمیز نگه دارید. به مادرانی که علائم کرونا ویروس دارند توصیه می شود که در هر تماس با نوزاد از ماسک طبی استفاده کنند.
واکسیناسیون کرونا در بارداری
آیا زنان باردار می توانند علیه کرونا ویروس واکسینه شوند؟
بله. زنان باردار می توانند با مشورت پزشک متخصص زنان خود و مطابق دستورالعمل های بهداشتی، در برابر کرونا ویروس واکسینه شوند. در حال حاضر اطلاعات محدودی برای ارزیابی ایمنی واکسن های کرونا ویروس در دوران بارداری در دسترس است.
با این حال، بر اساس آنچه در مورد انواع واکسن های مورد استفاده می دانیم، دلیل خاصی برای نگرانی وجود ندارد. در حال حاضر هیچ یک از واکسن های کرونا ویروس مجاز، تا به امروز از ویروس های زنده استفاده نمی کنند، که احتمال بیشتری دارد در دوران بارداری خطراتی ایجاد کنند.
قبل از واکسیناسیون، زنان باردار باید با پزشک خود در مورد اینکه آیا مزایای واکسیناسیون بیشتر از خطرات احتمالی آن است، مشورت کنند. برای زنان باردار در معرض بیشترین خطر ابتلا به این بیماری، مانند کارکنان خط مقدم درمان، افرادی که در مناطق دارای سرایت بالا زندگی می کنند، و کسانی که دارای شرایط بهداشتی مانند فشار خون بالا و دیابت هستند که خطر ابتلا آنها به بیماری شدید را افزایش می دهد، مزایای واکسن بیشتر می باشد.
منبع: WHO