آی یو آی (IUI)
آی یو آی (IUI) Intrauterine Insemination، یا تلقیح داخل رحمی، یک روش کمک باروری جهت حل مشکل نازایی زوجین می باشد که طی این روش، اسپرم آماده شده و شسته شده در آزمایشگاه، از طریق یک کاتتر وارد رحم می شود. این روش، یک روش غیرتهاجمی و تقریباً بدون عارضه می باشد که هزینه ی بالایی هم ندارد.
آی یو آی برای چه افرادی در نظر گرفته می شود؟
- نازایی با فاکتور مردانه، همانند کم بودن تعداد یا تحرک اسپرم یا کاهش میل جنسی
- نازایی با علت غیرقابل توجیه
- اندومتریوز خفیف
- مشکلات لوله ی رحمی یکطرفه
- اختلالات تخمک گذاری
مراحل انجام
- مشاوره با زوجین دچار مشکل نازایی جهت انجام آی یو آی
- تجویز داروهای تحریک کننده تخمدان
- مانیتور کردن پاسخ به دارو
- تجویز داروی آزاد کننده تخمک و تعیین زمان IUI
- جمع آوری Semen (مایع منی)
- آماده سازی مایع منی
- تلقیح داخل رحمی
- پیگیری های بعد از آی یو آی
در سیکلی که قرار است آی یو آی انجام شود، پزشک در روز سوم قاعدگی یک سونوگرافی از رحم و تخمدان ها انجام می دهد و داروهای تحریک تخمدان را تجویز می کند، مجدداً سونوگرافی بین روزهای ۱۰ الی ۱۲ قاعدگی انجام شده و بر اساس یافته های سونوگرافی و اندازه فولیکول ها، پزشک تصمیم می گیرد که چه زمانی داروی آزاد کننده تخمک یا همان HCG را تجویز کند. زمان انجام IUI، حدود ۳۶ ساعت بعد از تجویز HCG می باشد.
در روز انجام آی یو آی، مایع منی جمع آوری می شود. بهتر است که مایع منی در مرکز آزمایشگاهی جمع آوری گردد و فرد ترجیحاً ۴۸ الی ۷۲ ساعت قبل از جمع آوری مایع منی، نزدیکی نداشته و همچنین تب، بیماری و مصرف الکل نداشته باشد. پس از جمع آوری مایع منی، آزمایشگاه اقدامات آماده سازی مایع منی را انجام داده و طی یکسری اقدامات، مایع منی که حاوی اسپرم های با کیفیت بالا و سرعت خوب می باشد، تهیه می گردد.
نحوه انجام آی یو آی
IUI روشی سرپایی، نسبتاً ساده و بدون درد است. آی یو آی بدون بیهوشی انجام می شود. در مواردی مانند واژینیسموس، با یک آرام بخش خفیف می توان IUI را انجام داد. بیمار در هنگام IUI روی تخت دراز کشیده و پاهای خود را روی رکاب تخت معاینه قرار می دهد. اسپکلوم وارد واژن می شود و کاتتر حاوی اسپرم سالم و با کیفیت به داخل رحم وارد می شود. با این تکنیک، تلقیح اسپرم ها به داخل رحم انجام می شود. سپس از فرد خواسته می شود بیست دقیقه الی نیم ساعت، روی تخت دراز بکشد.
مراقبت های بعد از انجام IUI
می توان گفت، این عمل تقریباً بدون عارضه می باشد. لکه بینی بعد از آن از عوارض احتمالی می باشد که معمولاً یکی دو روز بعد از IUI برطرف می گردد. فرد بعد از انجام آن می تواند فعالیت های روزمره خود را انجام دهد. داشتن نزدیکی پس از آن شانس باردار شدن را افزایش می دهد.
میزان موفقیت
پزشکان متخصص زنان و زایمان می گویند درصد موفقیت آن بین ۲۰ الی ۲۵ درصد می باشد. با افزایش سن، میزان موفقت آن کاهش می یابد. در صورت ناموفق بودن تا سه نوبت، بیمار کاندید روش های دیگر کمک باروری مانند IVF می باشد.